Ε.Λ.Τ.Α. Νέες επιπλέον χρεώσεις 15€ σε όλα τα μικροδέματα

Ε.Λ.Τ.Α. Νέες επιπλέον χρεώσεις 15€ σε όλα τα μικροδέματα

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες για το ποιο ειναι το καθεστώς των χρεώσεων στα ΕΛΤΑ.

Όπως ίσχυε έως τώρα τα δέματα που έρχονταν εκτός Ευρωπαϊκής (αν γίνονταν έλεγχος) με αξία έως 22€ δεν είχαν δασμούς, τέλη ή ΦΠΑ. Ακόμα και σε ελεγχο αν εκτιμούσαν αξία μεγαλύτερη ζητούσαν αποδεικτικά και εφόσον ο πελάτης αποδείκνυε ότι το κόστος ήταν χαμηλότερο τότε δεν πλήρωνε τίποτα (Ούτε τα 3€ που αναφέρετε σαν τέλος παρουσίασης).

ΕΛΤΑ – Εκτελωνισμός.

Νέα ειδικά τέλη εκτελωνισμου.

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Ελτα τέλη εκτελωνισμου

Το καθεστώς αυτό τα ΕΛΤΑ θέλουν να το αλλάξουν προφανώς για οικονομικούς λόγους, έτσι αποφάσισαν να υπάρχει χρέωση σε όλα τα μικρά δέματα με 15€ ανεξαρτήτου κόστους αγοράς αφού προηγηθεί έλεγχος. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα δέματα (αρχικά) γιατί πρέπει πρώτα να κάνουν ελεγχο – κοστολόγηση πιθανόν για το κάθε δέμα ώστε να δικαιολογούν τα “διαχειριστικά κόστη” που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

Συνοπτικά θα έχουμε

  • Πακέτα Μικρά με αξία έως 22€ θα έχουν τέλη εκτελωνισμού 15€.
  • Πακέτα μεσαία αξίας από 22 έως 150€ θα έχουν τέλη εκτελωνισμού 15€ και θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ 24%.
  • Και σε πακέτα αξίας πάνω από 150€ θα εκτιμώνται τέλη από 15€ έως 50€ ανάλογα, ο ΦΠΑ 24% και τελωνειακοί δασμοί.

Ο πελάτης τελικά έχει πληρώσει ήδη το κόστος μεταφοράς μια φορά (αν και μικρο ήταν το αντιστοιχο των υπηρεσιών που προσφέρονταν) τώρα καλείτε να ξαναπληρώσει. Το κατάστημα το έχει υπολογίσει στους τρόπους μεταφοράς και το λογικό λέει ότι ένα μέρος του ποσού της μεταφοράς πάει στον μεταφορέα ΕΛΤΑ – CHINA POST πχ (ναι ακόμα και όταν λέει ότι τα μεταφορικα ειναι δωρεάν σίγουρα ειναι “πληρωμένα” μέσα στο κόστος). Τώρα αν αυτό το ποσό ειναι χαμηλό μπορούν πάντα να το διαπραγματευτούν οι εκάστοτε μεταφορείς. Ο πελάτης τους δεν ειναι υποχρεωμένος να μην ξέρει ακόμα και όταν ειναι στην ουρά των ΕΛΤΑ να μην γνωρίζει τη θα πληρώσει.

Αν αγοράζουμε ένα γκατζετάκι πχ με 10€ το κόστος αν ελεγχθεί θα φτάσει στα 25€, δλδ 150% επιπλέον της αξίας κάτι που σε όλες τις περιπτώσεις θα ειναι ασύμφορο.

Επιπλέον αν υποθέσουμε ότι με αυτήν την αβεβαιότητα θα μειωθούν οι αγορές – αποστολές και αποσυμφορηθούν τα ΕΛΤΑ τότε θα έχουν την δυνατότητα να τσεκάρουν ακόμα περισσότερα δέματα.

Όλα αυτά προς το παρόν ειναι εκτιμήσεις μιας και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Στην ιστοσελίδα προς το παρόν δεν υπάρχουν καποιες ανακοινώσεις. Όπως φαίνεται θα διαμορφωθεί με την πάροδο των επόμενων εβδομάδων ή μηνών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προτιμάμε μεθόδους priority σε καταστήματα που ειναι διαθέσιμες όπως banggood και gearbest και λιγότερο ebay, aliexprees κ.α. που δεν διαθέτουν τέτοιες μεθόδους (διαβάστε σχετικά εδώ).

Τελικά σήμερα υπήρξε διευκρίνιση από τα ΕΛΤΑ διαβάστε παρακάτω.

Διευκρίνιση αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού
Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται  από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα.

Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.


 

Σας άρεσε η δημοσίευση μας ?
Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια και πείτε μας τις δικές σας εμπειρίες.
Στηρίξτε μας κάνοντας "Like" και "Follow" στη σελίδα μας στο Facebook και κοινοποιήστε (share) στους φίλους σας τα δημοσιεύματα που σας άρεσαν !

Μην ξεχνάτε να κανετε ασφαλείς αγορές με κάρτα Curve.


Πρόσφατα από την σελίδα μας στο facebook.

[custom-facebook-feed num=2 likebox=exclude ]

Δείτε επίσης

Summer Sale 2023: Ανακαλύψτε τις καλοκαιρινές εκπτώσεις στα Ελληνικά καταστήματα !

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του φέρνει τις αναμενόμενες καλοκαιρινές εκπτώσεις που Post views …