ΕΛΤΑ, τελωνεία, χρεώσεις και καθυστερήσεις.

Το τελευταιο διάστημα και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2017 το τοπίο έχει αλλάξει στα ΕΛΤΑ και συνεπώς για τις αγορές από Κίνα.

Το πρώτο αποτέλεσμα ειναι οι καθυστερήσεις που αναφέρονται όλο και περισσότερο και ξεπερνούν πια τους δυο μήνες… Παράγοντας αποτρεπτικός ακόμα και για τα καταστήματα που αν παίρνουν συνεχώς παράπονα τους ειναι πολλή εύκολο (όπως και συμβαίνει) να σταματήσουν τις αποστολές στην Ελλάδα.

Το δεύτερο και σημαντικότερο ειναι οι χρεώσεις που ειναι υποχρεωμένα τα τα ΕΛΤΑ να εφαρμόζουν την ΔΤΔ Α 1181957 ΕΞ 2016/9-12-2016 (ΦΕΚ Β΄4092/20-12-2016) Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εισάγει νέες τελωνειακές διαδικασίες για τον εκτελωνισμό των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακινούνται μέσω του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑ).

Όταν επιλέγουμε να αγοράζουμε από Κίνα ο κύριος λόγος ειναι το οικονομικό όφελος… Αν όμως δεν προσέξουμε κινδυνεύει να εξανεμιστεί… Εκεί που συνήθως τα μικροδεματα που είχαν προϊόντα που υπόκειται σε δασμούς περνούσαν σχεδόν άφοβα από τα τελωνεία, τώρα φαίνεται ότι δεν περνάνε…

Διαβάστε συνοπτικά τους νέους κανόνες και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βρεθούν νέοι τρόποι αποστολής (όπως έχει είδη γίνει).

Γενικά έχουμε τους Δασμούς και τους Φόρους(ΦΠΑ).

  • Πιθανότητα ακόμα και αν ειναι «Ελεύθερο» τελωνειακα να πληρώσετε τέλος 3€.
  • Αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη–εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • Αξίας από 22€/45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

Διαβάστε περισσότερα “Τελωνεία και τελωνειακοί έλεγχοι”

Το παρακάτω αφορά ένα TVBox μαζί με ένα χειριστήριο και αποστολή δωρεάν αγορά από το GeekBuing (που δεν προσφέρει εκτελωνισμενο τρόπο αποστολής). Η συνολική αξία ήταν στα 59€ και όπως βλέπετε χρεώθηκε επιπλέον 12.10€ “τέλη εκτελωνισμού” συν το Φ.Π.Α. κτλ με αποτέλεσμα το ποσό να αυξηθεί 27€. Γενικά οι χρεώσεις δεν ειναι πάντα ξεκάθαρες…

Τελικά η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων στα 86€ δεν ήταν συμφέρουσα… για τα Κινέζικα δεδομένα. Για τα Ελληνικά δεδομένα παραμένει μια καλή αγορά αφού μόνο το TvBox κοστίζει 108.90€ χαμηλότερη τιμή στο Skroytz.

Τιμή Skroutz σε ένα προϊόν που έπαιξε τον Νοέμβριο από τα 42€ έως τα 54€ !

Tips για αποφυγή τελωνίου.

Τελικά τι κάνουμε ?

Α) Διαβάζουμε εδώ “Γρήγορος οδηγός εκκίνησης αγορών από Κίνα”

Β) Για δέματα αξίας κάτω από 20 περίπου euro δεν ανησυχουμε ιδιαίτερα και αγοράζουμε από σχεδόν όλα τα Κινεζομάγαζα (αφού διαβάσουμε τον οδηγό εννοείτε).
Σε ακριβά ή μεγαλύτερα δέματα μπορούμε να επιλέξουμε

  • Στο GearBest EU Express με προπληρωμένο τέλος εκτελωνισμού για εγγυημένη αποφυγή τελωνίου.
  • Στο Banggood Priority Direct Mail με προπληρωμένο τέλος εκτελωνισμού για εγγυημένη αποφυγή τελωνίου. Το Bangoog έχει χαμηλώσει από τον Νοέμβριο το κόστος ανάλογα με το μέγεθος και ξεκινάει περίπου στα 2€ !

Επίσης κάποια καταστήματα μέσα από το Aliexpress που χρησιμοποιούν ένα τρίγωνο τρόπο αποστολής μεσώ Αγγλίας (Κίνα-Αγγλία-Ελλάδα), οπότε εμάς ερχονται από χώρα Ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς τέλη εκτελωνισμού, εγγυημένα, με ταχύτητα και κόστος περίπου 20€. Προτείνουμε κάποιους αξιόπιστους πωλητές με χιλιάδες πωλήσεις και επιλέγουμε τρόπο αποστολής DHL (προσοχή μόνο σε αυτούς τους πωλητές που λένε Duty free).

Δείτε αυτό το σηματάκι και για σιγουριά επικοινωνηστε με τον πωλητή.

Γ) Μπορείτε να αναζητάτε τα προϊόντα που θέλετε στις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων (Όποιον διαθέτουν). Με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτηματα τους. Πχ ακριβότερες τιμές αλλά χωρίς τελωνειο και συντομότερες αποστολές.

Οι Κινέζοι ξέρουν το παιχνίδι και συνεχώς αναζητούν νέους τρόπους για να μην χάνουν πελάτες οπότε μείνετε συντονισμενοι για νεότερα !


 

Σας άρεσε η δημοσίευση μας ?
Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια και πείτε μας τις δικές σας εμπειρίες.
Στηρίξτε μας κάνοντας share στους φίλους σας τα δημοσιεύματα που σας άρεσαν !

Μην ξεχνάτε να κανετε ασφαλείς αγορές με κάρτα Curve.Δείτε επίσης

UseChatGPT.AI: Η Δωρεάν Επέκταση Chrome που Βελτιώνει την Επικοινωνία με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η επικοινωνία με την τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πιο προσβάσιμη και ευκολότερη από ποτέ, χάρη …