Τελωνεία και τελωνειακοί έλεγχοι

Τι ισχύει τελικά με τα τελωνεία και τους τελωνειακούς ελέγχους στην Ελλάδα ;

Πραγματικά επικρατεί μεγάλη συγχυση και τελικά τίποτα δεν είναι απόλυτο. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλα είναι στο χέρι του εκάστοτε τελωνειακού υπαλλήλου παρόλα αυτά υπάρχουν “πράγματα” που μπορούμε να κάνουμε.

Γενικά ο κανόνας ειναι ότι μικρά πακετάκια, φακελάκια και όχι δέματα δεν περνάνε από ελεγχο γιατί δεν προλαβαίνουν να τα ελέγξουν. Ενώ σχεδόν πάντα οι Κινέζοι γράφανε πάνω στο δέμα ότι ειναι δώρο (gift) αυτό δεν πιάνει πια.

Υπολογίζετε ότι τα δέματα πάνω από 22€ μπορεί να εκτελωνιστουν ενώ ακόμα και αυτά που ειναι χαμηλότερης αξίας ενδέχεται να χρεωθεί 3€ για τον ελεγχο.


Τι ισχύει στα τελωνεία

Από  21.06.2017 τα ΕΛΤΑ εφαρμόζουν την ΔΤΔ Α 1181957 ΕΞ 2016/9-12-2016 (ΦΕΚ Β΄4092/20-12-2016) Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η οποία εισάγει νέες τελωνειακές διαδικασίες για τον εκτελωνισμό των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακινούνται μέσω του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑ).

Σχεδόν όλα τα δέματα που ερχονται από εξωτερικό περνάνε από τα ΕΛΤΑ εκτός λίγων περιπτώσεων. Courier όπως DHL τα πράγματα ειναι πολύ χειρότερα λόγο των επιπλέον χρεώσεων που βάζουν.

Λόγο αυτής της απόφασης εχει αυξηθεί η πιθανότητα εκτελωνισμού (παλιά σπάνια άνοιγαν μικρά δέματα τώρα το κάνουν). Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο βάρος στα ΕΛΤΑ με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν ειναι λίγες οι φορές που ένα δέμα φτάνει Ελλάδα ακόμα και σε 15 μέρες και μετά κολλάει πάνω από μήνα μέχρι να έρθει στον παραλήπτη.

Γενικά έχουμε τους Δασμούς και τους Φόρους(ΦΠΑ).

  • Πιθανότητα ακόμα και αν ειναι “Ελεύθερο” τελωνειακα να πληρώσετε τέλος 3€.
  • Αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη–εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • Αξίας από 22 € / 45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

ελτα

Δειτε εδω

Νέα ειδικά τέλη εκτελωνισμού.

Πίνακας με την τελωνειακή μεταχείριση των ταχυδρομικών αντικειμένων.

Περισσότερα στη σελίδα των ΕΛΤΑTips για αποφυγή τελωνίου.

Σε ακριβά ή μεγαλύτερα δέματα που δίνουν στόχο μπορούμε να επιλέξουμε

  • Στο GearBest EU Express με προπληρωμένο τέλος εκτελωνισμού για εγγυημένη αποφυγή τελωνίου.
  • Στο Banggood Priority Direct Mail με προπληρωμένο τέλος εκτελωνισμού για εγγυημένη αποφυγή τελωνίου.

Επίσης κάποια καταστήματα μέσα από το Aliexpress που χρησιμοποιούν ένα τρίγωνο τρόπο αποστολής μεσώ Αγγλίας (Κίνα-Αγγλία-Ελλάδα), οπότε εμάς ερχονται από χώρα Ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς τέλη εκτελωνισμού, εγγυημένα, με ταχύτητα και κόστος περίπου 20€. Προτείνουμε κάποιους αξιόπιστους πωλητές με χιλιάδες πωλήσεις και επιλέγουμε τρόπο αποστολής DHL (προσοχή μόνο σε αυτούς τους πωλητές που λένε Duty free).

Δείτε αυτό το σηματάκι και για σιγουριά επικοινωνηστε με τον πωλητή.


ή

Τέλος γενικά ποτέ δεν επιλέγουμε courier και ειδικά DHL που εγγυημένα τα περνάνε από τελωνειο και χρεώνουν και αρκετές επιπλέον χρεώσεις.


 

Σας άρεσε η δημοσίευση μας ?
Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια και πείτε μας τις δικές σας εμπειρίες.
Στηρίξτε μας κάνοντας share στους φίλους σας τα δημοσιεύματα που σας άρεσαν !

Μην ξεχνάτε να κανετε ασφαλείς αγορές με κάρτα Curve.