Παιδικά βιβλία για την Επανάσταση του 1821

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 σας προτείνουμε βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών.

Για ηλικία 3-6 ετών

Για ηλικία 6-9 ετών

Για ηλικία 9-12 ετών


Ηλικία 3-6 ετών

Ρήγας Φεραίος

Συγγραφέας: Χατζή Γιολάντα
Σύνοψη του βιβλίου :
Στη Βιέννη του 18ου αιώνα ένας άνθρωπος αγωνίζεται για την απελευθέρωση της πατρίδας του.
Ποιος είναι αυτός; Και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο αγώνας του;


Ηλικία 6-9 ετών

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Σύνοψη του βιβλίου :
Οι περιπέτειες του Κωνσταντίνου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών: Τον λέγαν Γέρο του Μοριά για την λεβέντικη θωριά μα και για τη στρατηγική του ικανότητα, την τόλμη και τη διορατικότητα.


Κωνσταντίνος Κανάρης

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Σύνοψη του βιβλίου “Κωνσταντίνος Κανάρης”
Οι περιπέτειες του Κωνσταντίνου Κανάρη με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:
Με τη φωτιά πολέμησε στη θάλασσα, στην καταιγίδα, μπουρλότο έβαλε στου εχθρού τη ναυαρχίδα. Το θάρρος του, την τόλμη του θαύμαζαν κι εκτιμούσαν, ως τα βαθιά γεράματα τον σέβονταν και τον τιμούσαν.


Η ελληνική επανάσταση του 1821

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Σύνοψη του βιβλίου :
Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 χρόνο με τον χρόνο: οι αιτίες της, οι αφορμές, οι φωτεινές κι οι σκοτεινές στιγμές της. Δοσμένη με απλά, κατανοητά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να κάνει την πρώτη γνωριμία με το γεγονός που στάθηκε η απαρχή της ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους… “Δύο αιώνες πριν, στην άκρη της Ευρώπης άναψε φωτιά, οι Έλληνες δεν θέλαν άλλο τον τίτλο του ραγιά. Την τύχη τους απαίτησαν μόνοι τους να ορίζουν, παίρνουν του Σουλτάνου τα φιρμάνια και τα σκίζουν.”


Οι μεγάλοι…μικροί αγωνιστές του 1821

Συγγραφέας: Δαρλάση Αγγελική

Σύνοψη του βιβλίου :
Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση; Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.


Μαντώ Μαυρογένους – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Σύνοψη του βιβλίου :
Οι ιστορίες της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντώς Μαυρογένους, δοσμένες με απλά, κατανοητά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να κάνει την πρώτη γνωριμία με τις ζωές των δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ατίθαση, τραχιά, αρρενωπή η μία – η πιο μεγάλη, εύθραυστη, επινοητική και καλλιεργημένη η άλλη, δεν δίστασαν να πιάσουν το καυτό ατσάλι, μια επιχή που οι γυναίκες σκύβαν το κεφάλι.


Η Φιλική Εταιρεία

Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή – Πέτρος Χριστούλιας

Σύνοψη του βιβλίου:
Τρεις συμπατριώτες έμποροι ανταμώνουν κρυφά στις λέσχες και στα καφενεία της Οδησσού.
Γιατί κρυφά; Τι φοβούνται και δεν θέλουν να μαθευτεί;
Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και τι σχέση έχει με τη Φιλική Εταιρεία;
Μια ιστορία με συνομωσίες, θαρραλέους πράκτορες και ήρωες επαναστάτες, που ανάβουν τη φλόγα της Επανάστασης του 1821.


Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου

Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Σύνοψη του βιβλίου :
Οι ήρωές μας γεννήθηκαν στο Μεσολόγγι τη εποχή που ανθίζανε ολόγυρα οι λόγγοι. Στην λιμνοθάλασσα βαρκούλες αρμενίζαν, τα νέα του ξεσηκωμού παντού σκορπίζαν. Οι περιπέτειες των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου με χαριτωμένα και απλά στιχάκια από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών.


Κλέφτες και Αρματολοί

Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή – Πέτρος Χριστούλιας

Σύνοψη του βιβλίου :
Ένας σκληρός πασάς. Ένας απελπισμένος χριστιανός ραγιάς.
Γιατί ο ραγιάς φεύγει από το χωριό του και ανεβαίνει στα βουνά; Πώς ζει εκεί πάνω και γιατί γίνεται κλέφτης;
Τι κάνει ο πασάς για να τον πάρει με το μέρος του;
Kλέφτες και Aρματολοί, οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στις νικηφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821.


Ηλικία 9-12 ετών

Επανάσταση 1821

Συγγραφέας: Ζαραμπούκα Σοφία

Σύνοψη του βιβλίου :
Στα τοπία της πατρίδας μας σταματώ, κοιτάζω και αναγνωρίζω τα μέρη που δόθηκαν οι μάχες και γράφτηκε η ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Απλοί άνθρωποι, που ζούνε στα βουνά, στα χωριά, στα νησιά αυτού του τόπου, και άλλοι, ξενιτεμένοι, διανοούμενοι, έμποροι, στρατιωτικοί, όλοι, αιώνες τώρα, συνδέονται και αγωνίζονται, γιατί άλλο δεν έχουν στον νου τους παρά «ελευθερία και γλώσσα». Ξεχνάμε ότι μόνο 200 χρόνια μάς χωρίζουν από την επανάσταση του 1821. Ίσως γιατί προερχόμαστε από έναν πολιτισμό που μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι ακόμα και όταν είμαστε πολιορκημένοι.


Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821

Συγγραφέας: Βασιλική Μαρκάκη – Ζήνωνας Ζαμπακίδης
Σύνοψη του βιβλίου :
Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι;
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν;
Στο βιβλίο ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.


 

Σας άρεσε η δημοσίευση μας ?
Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια και πείτε μας τις δικές σας εμπειρίες.
Στηρίξτε μας κάνοντας share στους φίλους σας τα δημοσιεύματα που σας άρεσαν !

Μην ξεχνάτε να κανετε ασφαλείς αγορές με κάρτα Curve.



Δείτε επίσης

Summer Sale 2023: Ανακαλύψτε τις καλοκαιρινές εκπτώσεις στα Ελληνικά καταστήματα !

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του φέρνει τις αναμενόμενες καλοκαιρινές εκπτώσεις που Post views …